Kindertekeningen lezen

Kijken & Zien

Al vele jaren bekijk ik kindertekeningen. Het begon tijdens mijn eerste beroepsopleiding tot kleuterleidster. Later tekeningen van kinderen in mijn klas. Weer later volgde ik verschillende cursussen bij Theresa Foks-Appelman. Zij is o.a. schrijfster van het boek Kinderen geven tekens. Ik nam steeds meer waar en verdiepte steeds weer in kennis en gevoel bij het lezen van de tekeningen. Authentieke beleving Kinderen tekenen wat hen bezig houdt. In december zien we bijvoorbeeld veel Sinterklaas en Kerstfeest in tekeningen. Ze tekenen voor iemand of voor zichzelf. Ze tekenen wat ze voelen; in vrolijke kleuren, in monsters of fantasie. Ze laten ons zien hoe ze in de wereld staan.

Wat vertelt deze tekening?

In een kindertekening is ook een andere ‘laag’ te zien. Met een tekening wordt ook een onbewust deel van het kind weerspiegelt. Om deze diepere laag van een kindertekening te begrijpen moet je allereerst goed de ontwikkeling van kindertekeningen in het algemeen leren kennen. Pas daarna kun je de diepere laag leren ‘lezen’, de symbolische betekenis leren zien.

Als onderdeel van traject

In een traject van Creatief Coachen kan het waardevol zijn een tekening te bekijken op de symbolische betekenis. Vaak geeft dit aanvullende informatie over het kind of het proces waarin het zich bevindt.

Onderdompelen in een tekening

Het begint met neerzetten van de tekening zodat ik de tekening veelvuldig zie. Dan volgt intensief bekijken en beschrijven van alle onderdelen in de tekening. Daarna begint het zoeken naar de symbolische betekenis van wat getekend is. De elementen uit de tekening met elkaar in verband brengen en zo zien wat er verteld wordt op dat moment. Vervolgens worden hier woorden aangegeven en werk ik deze lezing gedetailleerd voor je uit. Een intensief en mooi proces.

Wil je meer informatie?

Neem dan gerust contact op, ik sta je graag te woord. 
Ga naar de contactpagina